”Träd är våra livlinor”

Med anledning av marknadslanseringen av Eco Balance pratar Volkmar Halbe, VD i Parador, med 13-åriga Felix Finkbeiner, grundaren och världspresidenten i barnstiftelsen Plant-for- the-Planet, om goda idéers makt.

Liknande artiklar

Parador arrangerar första barnakademin i Hannover

til artiklen

Felix Finkbeiner: Vi vill plantera 1 000 miljarder träd över hela världen som tecken klimaträttvisa. Hållbarhet är för oss inte ett modeord för söndagstal, utan det enda konceptet för att vi barn också ska kunna ha en framtid, precis som ni vuxna hade det.

Volkmar Halbe: Då har ni en hel del att ta itu med! Vi vill också dra vårt strå till stacken och stödja er genom att vi planterar ett träd tillsammans med Plant-for-the-Planet för varje paket Eco Balance som Parador säljer.

Felix Finkbeiner: För detta stöd är vi mycket tacksamma. I början utvecklade sig vår rörelse ur en skolidé utan initiativ utifrån. Jag skulle hålla ett referat om klimatkrisen. Då fick jag veta om fredsnobelpristagaren Wangari Maathai som på trettio år hade planterat trettio miljoner träd i Kenya och andra länder. När jag hörde om detta fick jag den spontana idén att vi barn ju också kan plantera träd, i Tyskland och i hela världen.

Volkmar Halbe: Precis det tycker jag är det fantastiska med ert initiativ: att det bara utvecklar sig så gigantiskt. Detta Jag sätter helt enkelt igång, jag kör på!, det visar hur otroligt jordnära Plant-for-the-Planet är. Det är mycket som är möjligt, bara man vill; när en god idé kombineras med en god portion trägenhet. Detta gäller lika mycket för Parador som för Plant-for-the-Planet. Det avgörande är att man ser en tanke, en idé i horisonten. I nästa steg gäller det att hitta medkämpar som man kan rycka med sig. Ensam åstadkommer man inte mycket. Jag brukar jämföra det med ett pussel. Felix, föreställ dig att jag häller ut ett pussel med 300 delar framför dig. Hur lång tid behöver du för att lägga det?

Felix Finkbeiner: En timme?

Volkmar Halbe: Föreställ dig nu att du inte har en förlaga. Nu behöver du betydligt längre tid! Detta gäller också för ett företags vision. Ju tydligare förlagan är, desto lättare är det att uppnå ett bra resultat. Låt oss ta Eco Balance som exempel. Med våra nya laminat- och parkettprodukter förenar vi designkvalitet och teknisk innovation med en ekologiskt hållbar tillverkning. Vid tillverkningen av vår Eco Balance parkett kan vi hushålla med resurserna ännu mer än hittills genom att vi använder mindre trä, men ändå kan vi bibehålla samma höga materialkvalitet. Dessutom producerar vi i österrikiska Güssing, en ort som kallas ekomecka för att man där har skapat en självförsörjande energioas med hjälp av ett biomassekraftverk. I kraftverket förångas varje dag femtio ton trä, framför allt avfall från vår parkettfabrik som enbart använder grön el från vattenkraft. Ur den på det sättet utvunna energin uppstår mer fjärrvärme och el än Güssings kommun själv kan förbruka, och i framtiden kommer man till och med att kunna framställa biodiesel. I drift avger kraftverket endast så mycket CO2 som träden, som biomassan utgörs av, tidigare har upptagit från atmosfären via fotosyntes när de växte. Cykeln för trädets växande och förbränning är därför CO2-neutral.

Felix Finkbeiner: Det låter spännande!

Volkmar Halbe: Den som arbetar med skogsbruk blir automatiskt mycket känslig för att inte allt finns i överflöd. Förnybara levande resurser får endast utnyttjas i den utsträckning som bestånden naturligt kan växa upp igen. Resurserna är begränsade.

Felix Finkbeiner: Precis så ser vi barn det också. Nyligen var vi med Plant-for-the-Planet i Afrika – i Kenya, Tanzania, Sydafrika och Lesotho. Där arrangerade vi tjugo barnakademier. Det är endagsworkshops där vi uppmuntrar barn att bli aktiva och plantera träd. Dessutom pratar vi i detta sammanhang om vår 3-punktsplan, hur vi skulle rädda världen om vi var regeringscheferna. Den första punkten är att plantera 1 000 miljarder träd över hela världen. Den andra är att vi måste ner på noll utsläpp av CO2 fram till 2050. Det låter svårt – men för att begränsa den globala uppvärmningen måste åtgärder vidtas snabbt. Och omöjligt kan det inte vara. All teknologi vi behöver för detta finns redan i dag. Vi måste bara använda den – det visar också ditt exempel Güssing.

Volkmar Halbe: Det gläder mig när vi på ett positivt sätt kan påverka människors sätt att tänka och handla.

Felix Finkbeiner: Men vi löser inte problemen i världen bara genom att alla människor och företag bidrar positivt. Vi behöver dessutom globala lagar. Annars kan vi inte förmå alla till att verkligen ändra sitt beteende. Tyvärr finns det ingen fungerande politik på världsplan som skulle ställa upp globalt gällande spelregler. En regel som till exempel vår tredje punkt för att rädda vår framtid: Varje människa får endast släppa ut en begränsad mängd CO2 per år, nämligen 1,5 ton. Den som vill släppa ut mer måste betala till dem som släpper ut mindre. Det kallar vi klimaträttvisa. Därför är jag mycket glad för att Parador stödjer oss – inte bara genom att plantera träd, utan också genom att starta akademier tillsammans med oss. Så når vi ännu fler barn som sällar sig till oss och arbetar som ambassadörer för klimaträttvisa.

Volkmar Halbe: Även det som du nämnde tidigare är en väsentlig aspekt på hållbarhet: Utvecklingen av samhället som en väg som gör det möjligt för alla att delta – med målet att uppnå en gemenskap som är hållbar i längden och värd att leva i för alla. Som ett företag som bedriver verksamhet över hela världen har vi ett stort ansvar. Det har alltid varit vårt mål att hålla en balans mellan hållbarhetens sociala och ekologiska, men även ekonomiska aspekt som ju är grunden för att uppnå ett varaktigt välstånd. Hos Parador kombineras företagstänkande med ekologi – från våra skogsbrukspartner till produktionen och ända in i detaljer som förpackningarna till våra produkter. Detta gäller inte bara för Eco Balance parkett. Även till tillverkningen av vårt nya laminatsortiment använder vi råvaror från inhemskt, hållbart skogsbruk vilka är fria från organiska lösningsmedel och därmed är emissionssvaga. Eco Balance laminat tillverkas i vår fabrik i Coesfeld – om något inte skulle stämma här är jag den förste som får reda på det. När allt kommer omkring står mitt skrivbord endast ett par meter från produktionen. Men allt stämmer faktiskt. Detta ser vi till i vårt eget intresse – och för våra barns skull.

Felix Finkbeiner: Jag tycker att det är bra när direktörer i stora företag engagerar sig i framtiden för oss barn. Om företagsledarna, politikerna och medborgarna slår sig ihop, då skulle ni tillsammans kunna rädda framtiden för oss barn.

Volkmar Halbe: Där är vi av samma åsikt och jag önskar er fortsatt stor framgång!

 

MER INFO

ELEVINITIATIVET ”PLANT-FOR-THE-PLANET”

hemsida

Please confirm your language in order to continue