Energisparhus – väderkvarnen vid Zernsee

Framtidsorienterat boende? I en väderkvarn? Bara det är ovanligt. Men en väderkvarn i Potsdam slår allt tidigare med en intelligent energisparteknik. Laminat och massiva trägolv från Parador ger det hela en ännu mer innovativ boendekänsla.

200 kvadratmeter boyta, med fem våningar, byggt på bara åtta veckor. Energisparhuset fascinerar med extraordinära siffror.

LIKNANDE ARTIKLAR

Restaurangen ”Am Aasee” i Münster

til artiklen

 

thumb08Energiesparhaus_die_Windmu-hle_am_Zernsee_7

Energisparhuset med vingar

Det mest extraordinära fritidshuset i Tyskland är en väderkvarn vid Potsdam. Detta nybygge är anlagt i ett drömläge vid sjön Zernsee och sätter nya standarder vad gäller energibesparing och modern husteknik. Det energisjälvförsörjande huset med 200 kvadratmeter boyta med fem våningar byggdes på bara åtta veckor. Energin för värme, ström och varmvatten levereras av ca 40 kvadratmeter solceller som är monterade på de fyra vingarna. Hela byggnadsverket har koncipierats efter stränga energisparkriterier med högisolerande material.

 

Nya energisparstandarder

Energisparhus förbrukar jämfört med genomsnittliga byggnader mindre energi för värme och varmvatten. Dessa standarder är fastsatta i EnEV (tyska energisparförordningen för byggnader). Framtiden ligger i energieffektivt och miljömedvetet boende och i dag bör man planera långsiktigt vid varje nybygge.

 

thumb07Energiesparhaus_die_Windmu-hle_am_Zernsee_6

Energisjälvförsörjande energisparhus

Ett energisjälvförsörjande hus har en utjämning mellan tillförd energi för värme, varmvatten, hjälp- och hushållsström och den energi som produceras på byggnaden, till exempel via solfångare. För väderkvarnen vid Zernsee produceras energin inte av vindkraft, utan av solcellerna på vingarna. Vingarna är heller inte rörliga, men däremot kan kvarnens kupol riktas efter solen och är därmed alltid optimalt riktad för genereringen av solenergi.

Det är logiskt att endast det bästa kommer i fråga även för golvet för ett sådant innovativt och framtidsorienterat boende: laminat och massiva trägolv från Parador. Med ”Parador Massivt trägolv Trendtime 1 i Pitch Pine Classic” och ”Parador Laminat Trendtime 1 i Pekan” har man på 130 m² lagt golv av högsta kvalitet. Ett bra val som även vad gäller golvet ger energisparhuset en speciell aura.

 

Parador står för hållbarhet

>
MER INFO

PRODUKTER

en liknande golv:

till produkten

INFORMATION

Sparstandarden: Överblick över EnEV.

hemsida

Please confirm your language in order to continue