Hundertwasser-byggnadskonstverket i Magdeburg

I ”Gröna citadellet”, det sista byggprojektet av Friedensreich Hundertwasser, understryker Paradorgolv det arkitektoniska konstverkets filosofi.

LIKNANDE ARTIKLAR

En kostym för "Herr von Eden" i Hamburg

til artiklen

thumb04-b-hnenbild_hundertwasser_baukunstwerk-3Gröna citadellet, Hundertwasser-huset i Magdeburg, är ett konstfärdigt exempel på modernt, naturnära boende. En lyckad oas för alla fans av detaljer och det ovanliga. Det var det sista projektet som Friedensreich Hundertwasser (* 15 december 1928; † 19 februari 2000) arbetade på. Även detta byggnadskonstverk som förmodligen är Hundertwassers största står för hans unika kreativitet och speciella sinne för form och människans välbefinnande. Gyllene klot på torn, fönster där det ena inte är likt det andra, integrerade träd, springbrunnar och innergårdar med blomsterängar präglar denna arkitekturs ”naturnära” ansats.

Byggnadskonst mitt i Magdeburgs centrum

Gröna citadellet färdigställdes på ungefär två år. Förutom lägenheter och affärer rymmer byggnaden ett hotell och ett kafé. Byggnadskomplexet är upplevelse- och funktionsrum för arbete, yrke och fritid. Här äger liv rum. Ursprungligen kommer begreppet ”citadell” från italienska ”cittadella” som betyder liten stad. Taket på Hundertwasser-citadellet är gräsbevuxet.

thumb07-b-hnenbild_hundertwasser_baukunstwerk-7

Kreativ byggkonst med Paradorgolv

På denna plats i Magdeburgs stadskärna där tidigare en s.k. Plattenbau stod, ett betongelementhus från DDR-tiden, har även Paradorgolv kommit i användning. På ca 4000 m² har ”Parador Laminat Classic i Pinje Breda golvtiljor Country” lagts. Ett bra val som helt och hållet motsvarar filosofin och konceptet bakom Gröna citadellet. Kreativitet och skapande naturnärhet uppnår även i detta Hundertwasser-arkitekturprojekt en unik höjdpunkt mellan konstfullt liv och värdefullt boende.

Manifest

Från manifestet till Gröna citadellet i Magdeburg: ”Natur som bro mellan det förgångna, nuet och framtiden. Natur som en skapelse som varar för evigt. En natur- och människonära arkitektur.”

Manifestet till Gröna citadellet i Magdeburg.

Gröna citadellet

MER INFO

DEN OFFICIELLA WEBBPLATSEN FÖR FRIEDENSREICH HUNDERTWASSER.

Webbplats
MER INFO

Erfahren Sie mehr über das Baukunstwerk von Friedensreich Hundertwasser

Zur Webseite der grünen Zitadelle

Please confirm your language in order to continue